Aquarium Setup • LOTS OF TINY BUBBLES????

New to the world of cichlids? For discussion on how to set up new tanks, including placement, filtration, substrates, water, etc. No stocking discussions here.

Moderators: triscuit, fmueller

LOTS OF TINY BUBBLES????

Postby jorgy » Tue Jun 24, 2008 1:34 pm

I HAVE A 90 GALLON CUSTOM, IT WAS ORIGINALLY SET UP WITH A 3200 GPH IN AUG OF O7 THAT WAS WAY TO MUCH FLOW AND WAY TO MUCH HEAT. SO I SWITCHED TO THIS 800 GPH WITH 3/4 IN AND 3/4 OUT. THE PREVIOUS 1.5 INCH LINE FROM THE SUMP IS NOW AT 3/4 AND THE PREVIOUS LINE THAT WENT INTO THE TANK FROM THE PUMP IS STILL AT 1 INCH HARD PIPE THAT T'S AT THE TOP OF THE TANK LEFT AND RIGHT THEN INTO THE TANK WITH CAPPED ENDS THAT HAVE 3 HOLES EACH AT 3/8 INCH EACH IN A FAN PATTERN. I HAD THE BUBBLES DOWN TO ALMOST ZERO YESTERDAY AND THIS MORNING WHEN I CHECKED THEY WERE BACK AGAIN.
User avatar
jorgy
 
Joined: Wed Nov 28, 2007 3:48 pm
Location: BRAINERD, MN

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Postby Afrowanksta » Wed Jun 25, 2008 5:11 pm

COULD BE A SIGN THAT A BULKHEAD HAS A HOLE IN IT. I DON"T KNOW MAYBE YOU SHOULD CHECK IT OUT.
Afrowanksta
 
Joined: Sun Feb 04, 2007 3:02 pm
Location: Tampa, FL

Postby Sick-Lid-4-Life » Wed Jun 25, 2008 6:28 pm

Yeah, sounds like something has a small hole that's sucking in air.
Sick-Lid-4-Life
 
Joined: Sat Mar 22, 2008 5:14 pm
Location: banned

Postby Afrowanksta » Thu Jun 26, 2008 4:48 am

^ WHAT DID YOU SAY?

I CAN"T HEAR YOU WHEN YOU TYPE SO LITTLE!
Afrowanksta
 
Joined: Sun Feb 04, 2007 3:02 pm
Location: Tampa, FL

Postby Sick-Lid-4-Life » Thu Jun 26, 2008 11:02 am

And no one wants to help when people continue to type in all caps! :roll:
Sick-Lid-4-Life
 
Joined: Sat Mar 22, 2008 5:14 pm
Location: banned

Postby jorgy » Thu Jun 26, 2008 1:39 pm

I have checked all connections and they seem fine, the bubbles have lessened some since this post. Thanks for the input
User avatar
jorgy
 
Joined: Wed Nov 28, 2007 3:48 pm
Location: BRAINERD, MN

Postby cichlids _killer » Thu Jun 26, 2008 10:01 pm

does your hook it up with the check vavle? i had been told to take that out but i cant on my system..
User avatar
cichlids _killer
 
Joined: Sun Apr 13, 2008 6:10 pm
Location: oakpark il

Postby jorgy » Fri Jun 27, 2008 8:51 am

Nope, there is not a check valve on this system. However, I had one on my other one and it worked just fine.
User avatar
jorgy
 
Joined: Wed Nov 28, 2007 3:48 pm
Location: BRAINERD, MN

Postby cichlids _killer » Fri Jun 27, 2008 10:02 am

shoot then wtf is wrong with my system???
User avatar
cichlids _killer
 
Joined: Sun Apr 13, 2008 6:10 pm
Location: oakpark il

Postby jorgy » Fri Jun 27, 2008 10:17 am

Sorry to burst your bubble or bubbles haha, my valve was on the out going line from the pump so my sump would not over flow in case of a power out or water change it worked great. I did use a thin coating silicone on my thread joints instead of teflon tape it seemed to work better i should of done that again but got in a hurry i did put a thin coat over all the connections just to ensure a good seal. the bubbles are better, but still have a few I will post an updated photo in the near future. Lost my jewel last night bummer. :( :( :( :(
User avatar
jorgy
 
Joined: Wed Nov 28, 2007 3:48 pm
Location: BRAINERD, MN

Postby scottk » Sat Jun 28, 2008 8:06 pm

I have seen bubbles created in the sump. they dont calm down before they hit the return put and it goes back into the tank.
scottk
 
Joined: Sat Jun 28, 2008 4:08 pm
Location: Louisville, KY

Postby cichlids _killer » Sat Jun 28, 2008 9:07 pm

jorgy wrote:Sorry to burst your bubble or bubbles haha, my valve was on the out going line from the pump so my sump would not over flow in case of a power out or water change it worked great. I did use a thin coating silicone on my thread joints instead of teflon tape it seemed to work better i should of done that again but got in a hurry i did put a thin coat over all the connections just to ensure a good seal. the bubbles are better, but still have a few I will post an updated photo in the near future. Lost my jewel last night bummer. :( :( :( :(

dude i dont think that's the problem cause if there's any where that air can go in then the water will leak.
User avatar
cichlids _killer
 
Joined: Sun Apr 13, 2008 6:10 pm
Location: oakpark il

Postby scottk » Sat Jun 28, 2008 10:22 pm

I have seen cases where the water rushed in the sump so fast it creates micro bubbles... they dont die down before the get to the return pump and therefor it puts bubbles in the tank..... might not be his issue but I have seen that before.
scottk
 
Joined: Sat Jun 28, 2008 4:08 pm
Location: Louisville, KY

Postby cichlids _killer » Sat Jun 28, 2008 11:16 pm

scottk wrote:I have seen cases where the water rushed in the sump so fast it creates micro bubbles... they dont die down before the get to the return pump and therefor it puts bubbles in the tank..... might not be his issue but I have seen that before.

i know i heard of that too but i dont think that's the problem with my or his
User avatar
cichlids _killer
 
Joined: Sun Apr 13, 2008 6:10 pm
Location: oakpark il

Postby fishyfishyfishy » Sun Jun 29, 2008 3:07 am

If you can safely rely on the check valve, trying hooking up some flexible tubing from the pump to the tank instead and bypass your regular return line and see if the bubbles go away. It is possible that air can be sucked in creating the bubbles without water coming out of it.

Also, try raising the water level in your sump a bit. I had some microbubbles in my 450g that went away once I raised the sump level a few inches. In fact, when I start seeing microbubbles I know I need some top off water in the sump.

Other possibility is I see you have bioballs in your overflow. Presumably that's too quiet the long fall of water into the overflow. Still though, that long drop can cause increased bubbles as well. If so, try raising the water level in the overflow with some PVC.

OR, if you are using a submerged inlet in the sump from the overflow, that can help to quiet flow, but greatly increases microbubbles. Additional sponges and/or a bubble trap can be used to eliminate the bubbles from getting to the pump.

Or you can use a right angle adaptor on your pump so you can suck water from the bottom inch or so of the sump so that you don't suck if hopefully they've risen towards the top enough where they won't be sucked in by then.
My In-Wall African tank & My other tanks:
http://www.rickysinger.com/58g_inwall_tank.htm\

My 450g bowfront now with African Cichlids
http://www.rickysinger.com/african_sichlids.htm
fishyfishyfishy
 
Joined: Sat Dec 24, 2005 1:47 am
Location: Around

Next

Return to Aquarium Setup

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests